Timp de citire : 3 min. si 45 sec.

 

Temperatura in frigider nu este una uniforma si constatnta in interiorul acestuia, tendinta naturala fiind, aerul rece coboara pentru ca este mai greu iar aerul cald va urca pentru ca este mai usor.
Rafturile superioare din frigider se populeaza cu alimente gatire su cele care nu au nevoie sa fie gatite.
De asemena, vom incerca sa le pastram pe cele crude de cele gatite, pentru a evita contaminarea. De exemplu, pe raftul superior am niste prajituri dar si niste zmeura proaspata (aliementele se pastreaza in recipiente dedicate pastrarii in frigider cu capac, astfel se evita in frigiderele NoFrost si cu ventilatie amestecarea mirosurilor/aromelor).

Pe raftul imediat inferior am ciorba gatita, neaparat acoperita. Apoi, mai am un piure de cartofi intr-o caserola bine inchisa si niste friptura, in caserola ei. Alaturi, am depozitat o caserola cu masline, inchise bine si acelea. Din nou, alimentele deja gatite sau care nu au nevoie sa fie gatite.
Atentie, niciodata nu depozitati in frigider alimente gatite sau care sunt calde! Asteptati sa ajunga la temperatura bucatariei, abia apoi le puteti da la frigider. Daca le puneti calde, e posibil sa se defecteze frigiderul dar sis a se altereze mancarea!

Rafturile de la mijloc se pot popular la fel ca cele superioare, puteti sa mai adaugati de exemplu, sticle de vin. Dupa cum am spus deja, cu cat mai jos este asezat raftul, cu atat temperatura va fi mai mica. Asadar, aceste rafturi sunt perfecte pentru depozitarea carnii crude, a pestelui, a lactatelor si oualor. Pe cat posibil, este bine sa creeati zone separate pentru lactate si carne. Pe raftul pentru lactate se depoziteaza si ouale, in ambalajul original. Branzeturile la vrac sau cu ambalaj desfacut se infoliaza intotdeuana in film alimentar.

Sertarul cu umiditate controlata pentru fructe si legume se afla in partea inferioara, acest sertar se va folosi pentru fructele si legumele sensibile cat si pentru cele pe care le dorim sa le pastram ceva mai mult timp. Ardei, avocado, piersici, cirese, etc…

Pe usa frigiderului putem se pot aseza alimentele care nu sunt sensibile sau cele imbuteliate, insa atentie la modelul frigiderului dvs. Greutatea sticlelor si borcanelor asezate pe rafturile de pe usa, va apasa direct pe balama si in timp este posibil sa se defecteze. De aceea eu recomanda ca sticlele de apa, bere (cu o greutate mai mare) sa fie asezate pe rafturi (nu neaparat in picioare, ele se pot aseza si la orizontala cu gura recipientului inspre usa).
In schimb recomand ca pe usa daca aveti greutati si nu mai exista loc in frigider pentru a le depozita, le veti asezat in functie de greutate, dinspre balamaua usii spre capatul usii in functie de greutate.
Greutatea cea mai mare se va pozitiona langa balama iar ceva mai mica pe capatul opus balamale, astfel evitati ca recipientul cel mai greu sa aiba efect de parghie.
Nu supraincarcati frigiderul, o supraincarcare a acestuia va reduce din capacitatea lui de a raci.

Programaeaza o interventie sau recomanda o persoana draga careia stii ca are nevoie de acest serviciu